Nationalt Videnscenter for demens anbefaler:

Træning for mennesker med demens bør involvere en komponent af konditionstræning og kan med fordel inkludere styrke- og balancetræning,.

Kilde: https://videnscenterfordemens.dk/da/pdf/node/612 

Sundhedbatters træningskoncept har FOKUS på:

Initiativ 8 i den Nationale Demenshandlingsplan 2025 ønsker: “Flere og bedre tilbud om fysisk træning og aktivitet”, …

Her kan Sundhedbatter tilbyde mange praktiske løsninger, som ikke umiddelbart fremgår af Sundhedsstyrelsens Træningsguide for mennesker med demens:

  • Individuel træning vi mindre grupper med individuelle relationer til deltagerne fremfor holdtræning med mange deltagere.
  • Træningsgrupper på 4-8 deltagere med indtil to instruktører pr. gruppe
  • Blandede deltagere pr. træningsgruppe, med pårørende og “raske” træningsdeltagere med fokus på høj grad af social interaktion.
  • Evalueringer følger aktivitetsniveauet, så aktiviteter ikke opfattes som målopfyldelse, effekt og resultater.
  • Evalueringer deler vi i to grupper: 1) Bløde værdier som livskvalitet (følelse af at have et godt liv), glæde, sjov, motivation til livslang træning, tryghed, omsorg m.m. Evalueringen sker ved jævnlige, personlige interviews.  2) Faktuelle værdier, der opstår ved f.eks. smartmål (Specifik-målbart-accepteret-realistisk-tidsafgrænset). Vi fokuserer på selv små fremskridt.

Sundhedbatters træningskoncept følger ADEX studiets anbefalinger

Undersøgelsen konkluderer at den fysiske funktion for menesker med demens forbedres i takt med intensiteten og mængden af den fysiske træning.

Udfordring: “I praksis er det at variere træningsinsitet og træningsmængde kompleks, når man arbejder med større eller mindre grupper. Der kan være udfordringer og forskel i helbred, fysisk formåen o.l.”. Og udfordringer med at variere træningsintensitet og træningsmængde individuelt er en tung opgave, som kræver instruktørressoucer o.l.

Sundhedbatter har med hjælp fra bordtennisrobotter og rationel instruktøruddannelse og træningskoncept fokuseret på at kunne tilbyde individuel træningsintensitet, som “online” tilpasses den enkelte”, samt at variere træningsmængden tilsvarende. Kropsbevægelser kan således varieres fra under 1 bevægelse pr sekund, og træningsmængde af antallet af bevægelser mere end 500 pr træningssession på 50 minutter. På denne måde kan sundhedbatter tilbyde menensker med demens individuelt tilpasset træning, som ADEX-studiet anbefaler.

Desuden vil mange mennesker med demens opleve personlig læring af nye bevægelser eller “genopdagelse” af glemte bevægelser, gennem højre intensitet og især gennem de mange gentagelser. Selv små fremskridt her vil skabe glæde og motivation og være kimen til øget livskvalitet.

Kildedr: Nationalt Videnscenter for demens. m,fl.

Sundhedbatter træning opfylder Sundhedsstyrelsens (SST) anbefalinger vedrørende daglig, fysisk træning.

Henvendelse vedrørende denne artikel: ole.huckelkamp@sundhedbatter.dk

SST’’s træningsguide for mennesker med demens: Kan downloades ved klik på billedet:

Anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om træning for alle

KONDITION: 2 gange om ugen à 20 minutter skal pulsen være meget høj= kraftig forpustet. MUSKELSTYRKE: Træne 2 gange pr uge med forholdsvis stor belastning. KNOGLERNE: Træne ugentlig med vægtbærende aktivitet,(også løb, gang). BEVÆGELIGHED/SMIDIGHED: Muskler og led bevæges til yderstilling som ofte som muligt. BALANCEN: Trænes sammen med “kondition”, “muskelstyrke” og “bevægelighed/smidighed” Referencer:   www.sst.dk/da/Viden/Fysisk-aktivitet