Stærk med Sundhedbatter træning

Henvendelse vedrørende denne artikel: ole.huckelkamp@sundhedbatter.dk

Og du får øget adræthed gennem bordtennistræningen for krop og hjerne samtidigt.

Adræthed, agilitet eller behændighed er evnen til at ændre kroppens position effektivt og kræver integration af isolerede bevægelsesevner ved hjælp af en kombination af balance, koordination, hastighed, reflekser, styrke og udholdenhed“. Kilde: Wikipedia

For alle  er det af stor betydning, at det aldrig er for sent at træne bordtennis og forebygge skader og sygdomme- men også at hæmme og tæmme udviklingen i opståede skader og sygdomme.

Og bordtennis har en forunderlig evne til at sprede glæde og passion omkring sig, og skabe motivation til læring og udvikling.

Det er almindeligt kendt, at en bordtennisspiller går glad ind til bordtennisbordet, og når spilleren forlader træningen er det med et smil på læben.

Sundhedbatter’s ADRÆTHEDSMODEL kan også bruges til at vurdere, hvilke fysiske egenskaber man kan opnå bordtennistræning.

Bordtennis-idrætten er i forvejen overordentlig populær, fordi alle kan deltage og alle kan have fornøjelse af spillet. Man kan starte bordtennis uden forudsætninger, bare man er rimelig selvhjulpen, også selv om man har lidt fysiske eller psykiske skader, for jo mere man følger træningsrådene, des større fysisk og mentalt udbytte får man af spillet og træningen.

Særlig mennesker med demens kan få meget stort udbytte af træning og terapi med Sundbatter-bordtennis. Læs mere HER, hvad forskerne siger om det.

Se konceptet for Sundhedbatter træning HER.

Hvilke er de vigtigste arbejdskrav for en 60+ bordtennisspiller?

Type og niveau

Omfanget arbejdskravene er ens for alle niveauer af 60+ bordtennisspillere men styrken og vægten kan variere fra niveau til niveau:

  • Begyndere
  • Let øvede
  • Øvede
  • Konkurrence
  • 60+ elite

Se sundhedbatter’s adræthedsmodel her:

Om muskelstyrke og muskeludholdenhed

Der findes flere måder at være stærk på (dvs. opnå øget muskelstyrke). At opnå øget muskelstyrke indebærer, at man udfører aktiviteter, der øger musklernes evne til at udvikle kraft.

Man skelner primært mellem 3 måder at udvikle kraft på i musklerne, nemlig som muskelstyrke, muskeludholdenhed og eksplosionsstyrke.

Muskelstyrke refererer til den maksimale styrke en eller flere muskler kan generere. 60+ bordtennis har ikke umiddelbart gavn af stor muskelstyrke.

God muskeludholdenhed betyder, at de trænede muskler bliver bedre til at udføre mange repetitioner. Således kan man med god muskeludholdenhed altså udføre mange hårde smash inden for kort tid. Har man god muskeludholdenhed, vil man også være i besiddelse af en vis muskelstyrke, godt for 60+ bordtennis.

Endelig betyder god eksplosionsstyrke, at de arbejdende muskler kan udøve stor kraft på kort tid. Har man stor eksplosionsstyrke i afsætsmusklerne i benene, vil man normalt kunne sprinte hurtigt, springe højt eller kaste og sparke hårdt. 60+ bordtennisspillere har stor gavn af eksplosionsstyrke til smash og loops 

Bevægelighed (smidighed)

Definition: En vis smidighed er nødvendig for at man kan udføre de bevægelser, der er en del af ens dagligdag – og især 60+ bordtennis.

Smidigheden afhænger af, hvor elastiske ens muskler og sener er, hvor meget ens led kan bevæge sig, og hvor løse ens ledbånd er. Er man derfor ikke særlig bevægelig i muskler og sener, kan man som ældre få svært ved f.eks. at tage sko på. Set i et sundhedsperspektiv handler anbefalingen altså om at fastholde en vis funktionsevne, dvs. evne til at klare dagligdagens gøremål. I et præstations-perspektiv kan øget bevægelighed optimere den idrætslige præstation i bordtennisspillet. Det skyldes bl.a., at man med øget bevægeudslag kan forbedre sin teknik, forebygge skader samt skabe mere kraft og dermed f.eks. slå hårdere til en bordtennisbold (bl.a.fordi et øget bevægelsesudslag giver en længere arbejdsvej).

Udholdenhed (kondition)

Definition: Udholdenhed udtrykker evnen til at klare længere tids fysisk krævende arbejde. Kondition (dvs. kroppens evne til at optage, transportere og forbruge ilt) er meget afgørende for udholdenhed, og ofte bruges kondition som synonym for udholdenhed. Mere præcist afhænger udholdenhed af kroppens maximal iltoptagelse samt af evnen til at arbejde tæt på den maksimale iltoptagelse (altså ved højere intensitet) i længere tid.

Rent praktisk arbejder Force60 med konceptet Gunnar Borgs skala, som ser således ud:

( vi anser god konditionstræning for at ligge mellem “snakkegrænsen og kraftig forpustet), hvilket svarer til ca 80% af max-pulsen)

Koordination og balance

Definition: Koordination er nervesystemets evne til at styre bevægelser og betingede, ordnede sammenspil af forskellige muskelgrupper til frembringelse af en tilsigtet bevægelse eller stilling. Koordination er både et krav til bordtennisspil og en mulighed for at udvikle ens koordinations-formåen, som er ekstrem vigtig for ældre i dagligdagen.

Hurtighed

Definition: Hurtighed skal forstås som musklernes evne til at skabe størst mulig acceleration. Man kan accelerere sin egen krop eller et redskab.

Hurtighed handler derfor også om at udvikle stor kraft på meget kort tid, og intensiteten der trænes med er derfor meget høj. Hurtighedstræning kan minde om den træning, der bruges til at træne eksplosionsstyrke. Hurtighed er ekstrem vigtig i bordtennis, fordi spillet med rette kaldes for ”verdens hurtigste idræt”. Hurtige bevægelser giver bordtennisbolden både øget skruning og fart og medvirker til øger boldkontrol. Specielt for 60+’ere er forbedret hurtighed afgørende for dagligdagen, især vedrørende balance og bevægelse.